Kelly kriterijum strategija klađenja

Kelly kriterijum možete koristiti u više oblika kockanja, ne samo kod sportskog klađenja. Cilj joj je da svede na minimum mogućnost gubitka celog budžeta.

To je, ustvari, matematička formula koja će Vam pomoći da odredite visinu uloga odnosno da li treba ili ne da polažete opkladu. Ona uzima u obzir ukupan iznos kladioničarskog budžeta i visinu očekivanog dobitka. Kako bi ste na odgovarajući način primenili formulu morate uključiti i procenu verovatnoće pobede uloga. To neće biti lako za Vas. Verovatnoća se ne može tačno odrediti zbog velikog broja varijabli, ali je Vi možete preciznije odrediti.

Kelly kriterijum formula

Svaki put kada budete želeli da proverite opkladu, primenjivaćete ovu formulu:

(bp – q)/ b = f

bpretpostavljeni dobitak – izračunava se formulom: kvota–1=b (ako je ulog 10 € a kvota 3.00, onda je dobitak sa početnim ulogom 30€, a čist profit 20€ odnosno 2.00)

pverovatnoća pobede opklade – na primer opklada sa 40% šanse da bude uspešna ima verovatnoću 0.40

qverovatnoća poraza opklade – izračunava se formulom: 1 – p = q

frešenje – predlaže Vam visinu uloga na datu opkladu.

Kelly kriterijum će Vam “raditi” samo za očekivanu pozitivnu vrednost. Vrednost je naravno subjektivne prirode, jer svaki pojedinac ima svoj pogled na verovatnoću bilo koje opklade na pobedu. Međutim, Kelly kriterijum će Vam pomoći da izbegnete one opklade koje imaju visok rizik od gubitka.

Formula će Vam pokazati negativan predloženi ulog čak i onda kada mislite da postoje dobre šanse za osvajanje opklade. Kako negativan ulog ne postoji, rešenje formule Vam ukazuje da ne treba da postavite opkladu.

Prednosti i mane Kelly kriterijuma

Prednosti

Relativno je jednostavan za korišćenje – kada naučite kako da koristite formulu, sve se svede na stavljanje relevantne cifre u formulu.

Ova strategija u obzir uzima i visinu budžeta – ona se zasniva na osnovnim principima upravljanja kladioničarskim budžetom, jer određuje visinu uloga uklapajući je u Vaš finansijski plan. Upravo zbog ove prednosti trebalo bi da koristite Kelly kriterijum. – Ta strategija stvara ravnotežu između rasta i zaštite Vašeg budžeta.

Strategija pomaže u sprečavanju postavljanja opklada sa negativnom vrednošću. Nije uvek jasno da li je polaganje uloga dobra odluka ili ne, posebno kada je velika verovatnoća pobede – formula će pokazati negativnu vrednost uloga.

Mane

Ukoliko ne možete da odredite precizno verovatnoću za predloženu opkladu ceo sistem pada u vodu – rezultat formule biće pogrešan i Vaš budžet ćete ili brzo potrošiti ili ometati njegov mogući rast.

Uz pomoć strategije ne možete pronaći profitabilne prilike, što je veliki nedostatak.

Strategija se može smatrati vrlo agresivnom, jer neretko sugeriše visoke uloge. To možete poništiti opreznijim stavom i smanjenjem uloga u odnosu na onaj koji preporučuje formula.

Kladioničari se i oko ove strategije ne slažu. Njihova mišljenja se kreću od toga da je potpuno beskorisna do toga da veoma korisna. Mi smatramo da Kelly kriterijum može pomoći kladioničarima, Vama, ali on ima ograničenu upotrebu. Ona ne pomaže da se uoče vrednosne opklade.

Srodni članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *