Hedging strategija za klađenje

Hedge strategiju klađenja mnogi ne razumeju pa niti iz nje izvlače punu korist, niti je pravilno koriste. Naš cilj je da Vam ovu strategiju što bolje objasnimo, jer ako znate da je adekvatno koristite postaće Vam velika pomoć, naročito kada se uživo kladite.

Hedge i Arbitraža su slične strategije i kladioničari ih neretko i mešaju. Upamtite, osnovna razlika između ove dve strategije je u načinu na koji se koriste. Svrha Arbtraže je garatovanje dobiti, a Hedge -a zaštita postojećih opklada od mogućih gubitaka. I Hedge se ponekad koristi za osiguranje profita, ali to mu nije glavna funkcija.

U svojoj suštini Hedge nije komplikovana strategija. Primenjuje se kod opklada na ishod, kada više niste sigurni u prvobitni izbor.

Kada da koristite Hedge strategiju

Rekli smo Vam da se ova strategija koristi za smanjenje rizika i garanciju dobiti, a sada ćemo Vam to i detaljinije objasniti.

Smanjenje rizika – podrazumeva da, ukoliko sumnjate u pobedu tima ili igrača na kojeg ste se kladili, položite ulog na protivničku stranu. To za posledicu ima zaštitu prvobitnog uloga od potpunog gubitka.

Garancija dobiti – zavisi od vrste opklade.

Da biste bolje raumeli primenu ove strategije, objasnićemo Vam je uz pomoć nekoliko primera.

Hedge strategija i klađenje uživo

Klađenje uživo postaje sve popularniji oblik klađenja i to ne samo online, jer pruža mogućnost da se kladite za vreme prenosa nekog sportskog događaja. Hedging je s druge strane najoptimalnija strategija za zaštitu ili potvrdu već postavljenih uloga.

Na primer: ako teniski meč igraju Marey i Nadal, a naša procena govori da je Marey favorit (to i kvote ukazuju) Vi se veoma lako možete na samom početku meča odlučiti da položite opkladu na Marey. Međutim, tok meča pokaže da je Nadal u sjajnoj formi i da vodi u setovima, Vi možete upotrebiti Hedge da biste bar delimično umanjili gubitak opklade. To znači da ćete se sada u manjem iznosu kladiti i na Nadala.

Da je situacija bila drugačija i Marey vodio, Vi biste opet mogli da se kladite na Nadala, ovaj put da sebi zagarantujete dobitak i u slučaju Nadalovog spektakularnog preokreta (visina kvote, uprkos Vašem minimalnom ulogu obezbedila bi Vam pozitivan saldo na kraju).

Hedge strategija i Future opklade

Najčešća upotreba Hedge strategije je u kombinaciji sa Futures opkladama. Osnovna ideja je da se garantuje dobitak bez obzira da li početni ulog dobija ili gubi.

Na primer: kladite se pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu da će pobediti Argentina i uložite 100€ na kvotu od (na primer) 12.00. U finalu 2014.  godine je, zaista, igrala Argentina, ali su kladionice veće šanse davale Nemačkoj reprezentaciji, imali ste opciju da i dalje verujete u pobedu Argentine i Vaš dobitak od 1200€ ili da iskoristite Hedge strategiju i postavite ulog na pobedu Nemačke od 500€ na kvotu od (na primer) 1.50.

To znači da biste u slučaju pobede Argentine imali dobitak od 600€ (iako je dobitak 1200€, 600€ ste dali na opklade), dok bi Vam Nemačka pobeda donela 150€ umesto gubitka od 100€. Kao što se sećate, pobedila je Nemačka.

Hedge strategija i Akumulator opklade

I u kombinaciji sa Akumulator opkladom Hedge strategija se koristi kako bi se osigurala dobit.

Na primer: ako se kladite na ishode 6 fudbalskih utakmica italijanske Serije A – 5 utakmica se igra istovremeno, a 6. kasnije. Za prvih 5 Vaših prognoza su bile tačne, ali 6. je neizvesna. Imate dve opcije: da verujete u svoj maksimalan učinak, ili da položite kontraopkladu na 6. utakmicu i tako osigurate dobitak iako će on sada biti znatno umanjen.

Hedge strategija zbog promene mišljenja

Ova situacija nije tako česta kao prethodno opisane, ali svakako Vam se može dogoditi.

Postojaće trenuci kada će Vas racionalni razlozi navesti da posumnjate u već položenu opkladu, tada je Vaša odluka da upotrebite Hedge strategiju, zarad smanjenja rizika od gubitka, sasvim opravdana.

Prednosti i mane Hedge strategije

Prednost: velika prilagodljivost – uz pomoć ove strategije lako kontrolišete rizik, bez obzira da li želite da osigurate dobitak (na primer, igrajući Akumulator) ili želite da ublažite gubitak (postalo Vam je jasno da ste se kladili na pogrešan tim). Ova prilagodljivost može biti značajna i za Vaš kladioničarski budžet.

Mana: dodatni trošak – ova strategija se primenjuje tek pošto položite opkladu. Osiguranjem od rizika, Vi istovremeno žrtvujete deo mogućeg profita.

Saveti za korišćenje Hedge strategije

Postoji polemika, među kladioničarima, da li Hedge strategiju treba koristiti. Jedni zastupaju stav da je treba uzeti u obzir u svakoj prilici, dok drugi smatraju da je ne treba uopšte koristiti jer u dužem vremenskom periodu stvara velike finansijske troškove.

Naše mišljenje je da je treba razumeti – primenjena u pravim okolnostima može Vam doneti veliku korist.

Kada i kako ćete je primeniti odluka je na Vama. Možete je koristiti stalno, kako biste rizik sveli na najmanju moguću meru ili samo u izuzetnim situacijama – bitno je da zapamtite: svaku situaciju dobro izanalizirajte: odmerite argumente za i protiv upotrebe ove strategije – budite uvereni da Vam je neophodna zaštita od rizika.

Srodni članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *