Verovatnoća i vrednost kvote

Upamtite ovu činjenicu: i najbolji igrači gube opklade. Ni Vi nećete uvek pobeđivati. Postoji previše varijabli, koje utiču na ishod određenog sportskog događaja.

Da biste što češće dobijali morate biti uspešni u pronalaženju „vrednosti“, jednog od najvažnijih aspekata klađenja. U tekstu koji sledi objasnićemo Vam pojam vrednosti i njen odnos prema verovatnoći.

Vrednost kvote određuje kvalitet predviđanja

Na primer: Ako ste u prvom kolu US OPEN -a 2013. godine u 1. kolu igrali na favorite, Vaša Hit stopa bila je skoro 80% (od njih 19 prošlo je u 2. kolo 15 -torica), ali ste završili u minusu.

Da pojasnimo: Prosečna kvota na favorita za taj dan iznosila je 1,25 – to znači da ako ste na svaki meč stavili po 10 $ ukupna zarada od 15 pogodaka bila 187,5 $, uključujući ulog. Čista zarada bez uloga iznosila je 37,5 $, ali vi ste istovremeno i izgubili 4 opklade po 10 $.

Hit Rate tj „Hit stopa“

Ovo je jedan od osnovnih kladioničarskih pojmova. On pokazuje odnos između Vaših osvojenih opklada i ukupno postavljenih opklada. Visok procenat Hita ne garantuje Vam i visok novčani dobitak. Profit Vam ne obezbeđuje broj već kvalitet uspešnih predviđanja.

Verovatnoća kvote i klađenje

Pojam „Verovatnoće“ se može definisati kao mera kojom se utvrđuje kolike su šanse da se nešto desi. Verovatnoća se izražava u vidu postotka i u decimalnom obliku između 0 i 1 (0 prikazuje nemoguć, a 1 siguran ishod).

U mnogim okolnostima verovatnoću možete precizno izračunati, ali to nije slučaj i sa klađenjem. Preciznu verovatnoću na ishod sportskog događaja nemoguće je utvrditi. To nije u stanju da uradi ni igrač ni kladionica. Vi možete izračunati samo približne šanse na ishod meča, kao što kladionica daje kvote koje odražavaju relativnu verovatnoću ishoda.

Ukoliko želite da pobedite kladionicu potrebno je da razumete verovatnoću i očekivane vrednosti.

Verovatnoća i očekivana vrednost

Matematičko izračunavanje verovatnoće i vrednosti je jednostavno. Verovatnoću računate kada 1 podelite sa decimalnom kvotom, a vrednost uz pomoć formule:

(verovatnoća dobitka × očekivani dobitak) – (verovatnoća poraza × ulog).

Vrednost će Vam se na kraju iskazati kao pozitivna, negativna ili 0. Ukoliko Vam je konačni rezultar 0 to ukazuje da je prikazana verovatnoća dobitka prilično realna. Ipak, kladionice u svakoj kvoti imaju i deo sopstvene dobiti. S toga je potrebno da korigujete verovatnoću za +/- 5%, koliko iznosi njihova provizija.

Polažete opkladu na onaj događaj koji u konačnom proračunu ima pozitivnu vrednost. Ono što morate na osnovu svog sveukupnog znanja sami odrediti je da li u kalkulaciji povećavate ili smanjujete ponuđenu procenu verovatnoće.

Vrednost i verovatnoća kvote – rezime

Ne zaboravite ove tri činjenice:

Hit stopa nije toliko važna, jer morate uzeti u obzir i vrednosti njenih opklada. Ne vredi Vam ništa i da pogodite 80% uplaćenih opklada, ako u konačnom zbiru imate negativan skor.

Verovatnoća dobitka, koju prikazuju kladionice ne odražava uvek stvarnu verovatnoću mogućih ishoda. Uvek imajte na umu da je u okviru kvote i marža kladionice. Uz to, kladionice znaju da kvotama navode igrače na zaključak da su izgledi za dobitak veći nego što zaista jesu.

Procena vrednosti uloga je odličan način da odlučite gde ćete se kladiti, ali Vam ne garantuje uspeh. U teoriji opkladu treba položiti samo ako ima pozitivnu vrednost, ali vrednost je subjektivna kategorija. Izrada opklade će se pokazati uspešnom, ako su i Vaša opažanja tačna.

Utvrđivanje prave vrednosti nije lako. Ako to uspete u dužem neprekidnom vremenskom nizu, verovatno je da ćete postati uspešan igrač. Za ovaj posao potrebno Vam je svo Vaše znanje iz određenog sporta, statistike i analize podataka i strategije klađenja.

Srodni članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *